Veel mensen denken dat er weinig verschil zit tussen een hardhoutschroef en een gewone houtschroef. Toch zit er tussen deze schroeven net zo veel verschil als tussen hardhout en andere soorten hout. Daarom zijn er speciale schroeven gemaakt die bestand zijn tegen de eigenschappen van hardhout en het hout op een stevige manier vastzetten. Omdat het verschil tussen gewone schroeven behoorlijk groot is, hebben we dit artikel geschreven. Hierin leggen we je uit wat het verschil is tussen de verschillende soorten houtschroeven en waarom het van belang is om de juiste schroef voor het juiste hout te gebruiken. 

De schroef is speciaal gemaakt voor hardhout

Een hardhoutschroef is speciaal gemaakt om zich moeiteloos in hardhout te boren. Hardhout heeft niet voor niks de naam hard hout gekregen. Het is een houtsoort die moeilijk te bewerken is, juist omdat het zo hard is. Toch is het een populaire houtsoort omdat de hardheid er ook voor zorgt dat het hout goed bestand is tegen weer en wind en lang mee gaat. Het vraagt om een speciale behandeling en ook om schroeven die net zo hard zijn als het hout. De schroef is zo gemaakt dat ie net zo sterk is als het hout zelf en tegen een stootje kan. Het is een schroef die zich door zijn speciale vorm makkelijk in het hout boort en daar stevig blijft zitten.

Met een hardhoutschroef voorkom je dat het hout splijt

Daarnaast is een hardhoutschroef zo gemaakt dat het hout niet splijt. Dat wil bij gewone schroeven nog wel eens gebeuren. Dan ben je net lekker aan het schroeven en gaat je de plank splijten. Dat is hartstikke zonde, want de plank wordt daardoor onbruikbaar en je kunt nieuwe materialen gaan bestellen om verder te kunnen met je klus. Dat kost niet alleen een hoop tijd. Het kost ook geld. De schroef van dit model is zo gemaakt dat het zich met zijn punt als vanzelf in het hout vastzet.

De schroef kan tegen het vocht in hardhout

Met een hardhoutschroef weet je zeker dat de schroef niet gaat roesten en zorgt voor houtrot. Hardhout heeft hars in zich dat voor sommige schroeven geen pretje is. Deze speciale schroef kan goed tegen hars en zorgt ervoor dat het hout stevig vast blijft zitten. Het materiaal van de schroef tast het hout niet aan en het materiaal van het hout tast de schroef niet aan. De twee zijn elkaars perfecte maatjes en maken van een hardhout klus een project waar je blij van wordt. 

Met een hardhoutschroef weet je zeker dat de schroef stevig zit

Een speciale hardhoutschroef is zo gemaakt dat ie stevig in het hout blijft zitten. Niet alleen nu, maar ook over een paar jaar. Wat je vaak ziet als de verkeerde schroeven gebruikt zijn is dat de schroeven na een bepaalde tijd niet meer stevig vast zitten in het hout. Vastdraaien heeft dan weinig zin want de schroeven blijven loskomen. Wil jij lang plezier hebben van die mooie, zelfgemaakte tafel? Gebruik dan zelfborende schroeven voor hardhout.