Een hanglamp is een armatuur met een lichtbron. Die hang je aan het plafond, bijvoorbeeld met behulp van een kabel, een ketting of staaldraad. In het armatuur bevinden zich lichtbronnen, voorheen vaak gloeilampen. Maar nu die in de ban zijn gedaan, zie je spaarlampen en nog veel vaker ledlampen in geklikt of ingedraaid. In ruimtes die niet heel sfeervol hoeven te worden verlicht, zijn soms armaturen met het wat kille licht van tl-buizen; hoewel die er ook in versies zijn die warm licht uitstralen. Er is niets zo persoonlijk als een hanglamp en zelfs onder de goedkope hanglampen kun je prachtige exemplaren vinden. Hoe extravagant of minimalistisch je interieurstijl ook is, je vindt er met het grootste gemak een hanglamp bij die mooi past.

Minder goedkope hanglampen – prijsindicaties

Voor een fraaie hanglamp grijp je de ene keer diep in je portemonnee en de andere keer lijkt het een koopje. Wanneer is een hanglamp goedkoop of duur? Het hangt natuurlijk van de antiekwaarde af en/of het merk; denk aan een Gispen lamp. Of aan de kwaliteit van het materiaal, bijvoorbeeld een grote kroonluchter met kristal erin verwerkt. Meestal kies je uit drie prijsklassen. De dure hanglampen rijzen boven de 500 euro per stuk uit. Je hebt het dan over designerlampen en unieke ontwerpen, veelal handgemaakt en soms eenmalig. In de middenklasse koop je lampen tussen de 100 en 500 euro. Er is in deze klasse een ruime keuze aan zowel traditionele als ook moderne hanglampen. 

Goedkope hanglampen – prijsinschatting

De klasse van de goedkope hanglampen schommelt qua prijs tussen de 25 en de 100 euro. Bedenk dat er in elke prijsklasse zowel goede exemplaren zitten als ook wat mindere, dus het is goed mogelijk om voor een kleine prijs een fijne hanglamp te kopen.

Typeringen van hanglampen

Er zijn zoals gezegd heel veel soorten hanglampen. Tot de meest bekende categorieën horen de volgende zeven:

• Kroonluchters – elegant en overdadig tegelijk

• Pendellampen – slank qua ontwerp, mooi voor moderne interieurs

• Industriële hanglampen – robuust, vaak met metalen frames en glasdelen

• Tiffany-lampen – veel mozaïekachtig glaswerk; klassiek en sierlijk

• Glazen hanglampen – transparante of gekleurde glazen kap, filtert het licht mooi

• Kooilampen – een ‘open’ ontwerp als een metalen kooi

• Boho hanglampen – typische Bohémian stijl, mooi voor eclectische interieurs

Monteren maar

Als je uiteindelijk goedkope hanglampen hebt gevonden, komt het volgende hoofdstuk in zicht. Want een hanglamp moet natuurlijk hangen. Dat vergt enige montage. De gemiddelde klusser kijkt daar niet van op of om. Zeker als er al een plafondhaak aanwezig is want dan kan de lamp daar onmiddellijk aan hangen en is het alleen een kwestie van stroom aansluiten. Soms is een plafond echter heel hoog en helpt een verlengstuk om de hanglamp op de juiste hoogte (of eigenlijk laagte) te krijgen. Of je hebt een klassiek interieur en je voegt eerst een plafondrozet toe om de hanglamp nog mooier uit te laten komen. Vaak kun je ook in de weer met kabelgoten, bijvoorbeeld als je twee lampen ophangt en je de ruimte daartussen moet overbruggen met stroomdraad. Weet je niet wat je nodig hebt? Vraag het aan de specialisten van MeubelBaas.