Wat vroeger doodgewoon was, is tegenwoordig vanuit privacy en veiligheid nogal veranderd. Neem nou de deurbel. Ooit was dat een gewone trekbel waarmee je een fraai koperen belletje in de hal kon laten rinkelen. Nu is het een kunststof bakje dat jou aankijkt en jouw gezicht meteen na je druk op de knop doorgeeft via de telefoon. Zodat de bewoner van het huis, ook als is hij op dat moment in de supermarkt of op reis door IJsland, meteen ziet wie er voor zijn deur staat. Ook het zo normale naambord voordeur is onderhevig aan de privacy. Het naambord is dan niet technologisch doorontwikkeld zoals de deurbel maar er is wel over nagedacht wat er op zo’n bord moet – om je veiligheid te waarborgen. Maar eerst legt dit artikel uit waarom je eigenlijk wel een naambord bij of op je deur gemonteerd zou moeten hebben.

De pakketdienst en postbezorger en je naambord voordeur

Een naambord is voor iedereen die langskomt met enveloppen of dozen een bevestiging dat ze bij het goede adres staan. Soms staat het huisnummer wat vreemd op de doos of brief gekrabbeld. Dan heeft de postbezorger nog een naam waar hij zich aan vast kan houden. Hij checkt de post met het naambord en weet dat hij voor de juiste deur staat. Zo’n naambordje geeft hem de zekerheid dat hij bij het goede adres is. 

Je kennissen en vrienden

Niet iedereen komt natuurlijk elke dag bij je op bezoek. Komt er eens een verre neef aanwaaien of een collega die je normaal alleen op het werk ziet, dat helpt het hem of haar om via een naambord voordeur te weten dat hij voor de goede deur staat. Eigenlijk gebeurt er iets psychologisch. Het bezoek voelt zich zekerder omdat die weet dat die bij het juiste adres aanbelt. En dat geeft een goed gevoel. Met een naambordje stel je eigenlijk mensen gerust.

De buurt en je naambord voor de voordeur

Je naaste buren zullen je snel herkennen. Maar hoe zit dat met buren verderop. Die lopen soms met hun hond langs je deur en dan valt je naam op. Zo word je, zonder ook met de buurtbewoners gesproken te hebben, toch al een beetje een bekende. Want je naam is bekend. Dat werkt trouwens ook andersom. In een buurt waar je namen bij mensen kunt zetten, voel je je veiliger. Loop maar eens door een straat met veel naamborden. En dan door een straat zonder naamborden. Bij de laatste voelt alles anoniem en neemt de onveiligheid toe.

Veilige naambord voordeur

Maar ja, tegenwoordig gaat veiligheid en privacy voor alles. Je volledige naam op een naambord zetten, helpt dan niet. Maar een voorletter en een achternaam zijn eigenlijk meer dan voldoende. Ook voor de post en voor langskomende vrienden. Als het naambord met een enkele naam en letter uitdrukt dat je er alleen woont, kun je dat ook onveilig vinden. Een inbreker denkt dan wellicht dat hij maar met één persoon eventueel te maken kan krijgen. Om dat te voorkomen, kun je gewoon ‘fam.’ of ‘familie’ voor je achternaam zetten. Dat bevordert zelfs de veiligheid. Wil je niet dat iedereen zomaar de naam van je kinderen weet, dan zet je die gewoon niet op het naambord voordeur.

Klik hier om direct jouw naambord te bestellen.