Haal de natuur op z’n meest massief in huis. Geen monster-plant of beuken wandrekje maar een zwaargewicht die je woonruimte een stevige basis geeft: een natuursteen eettafel. Die heeft een hele reis gemaakt, van steengroeve naar zagerij en polijsterij en uiteindelijk naar de klant. Naar jouw huis. Mocht jij tenminste zo’n tafel een goed idee vinden. In de groeven worden enorme natuursteenblokken uitgezaagd die daarna ‘gefileerd’ worden tot natuurstenen werk- en tafelbladen. Zo’n blok telt snel 1,5 x 2 x 3 m. Dat betekent dus dat je er echt grote tafelbladen uit kunt halen. Maar heb je een dikke schijf uit zo’n blok gezaagd, dan begint het nog maar net met de natuursteen eettafel. Het oppervlak van het blad moet dan worden afgewerkt.
Een natuursteen eettafel met geschuurd tafelblad
Een van de afwerkingen leidt tot een geschuurd tafelblad. Door te schuren (eerst grof, daarna steeds fijner) verdwijnen de zaag markeringen in het steen en krijg je een effen plaat. Voor veel natuurstenen tafelbladen zijn er dan nog meer acties nodig om hem mooi te krijgen. Echter niet bij Belgisch of Chinees hardsteen. Hier is een geschuurde afwerking voldoende om de steen een fraai en toch ook stoer sfeertje mee te geven. Ander natuursteen gaat nog verder bewerkt worden, namelijk door het te:
• zoeten
• vlammen
• polijsten
• leatheren
Gezoet tafelblad
Natuursteen dat de bewerking van het zoeten ondergaat, krijg een wat matte en meer natuurlijke uitstraling. Het wint sowieso aan stijl. Het matte van zo’n natuursteen eettafel heeft een licht glanzend spiegelend effect. Ook Belgisch hardsteen zou dit procedé kunnen overgaan want dan wint het visueel aan pakkende kleurnuances. Graniet is ook goed natuursteen om te zoeten.
Gevlamd tafelblad
Daar lijkt een vuurtje aan te zitten. En dat klopt want hier wordt het blad blootgesteld aan een hete vlam. Dat heeft tot gevolg dat er hele kleine deeltjes losschieten. Na dit vlammen gaat de borstel over het natuursteen zodat de wat ruwe kantjes en deeltjes weg worden gewerkt. Daarna heb je een tafelblad dat, wanneer je het beroert, een bepaalde ruwheid heeft. Een heel subtiel gegeven dat het goed doet in huizen met een industriële of minimalistische interieurstijl.
Gepolijst tafelblad
Dit blad benadert bijna een echte spiegel. Vooral een natuursteen eettafel van graniet pronkt met zo’n glad, spiegelend blad. De uitstraling is chique, de structuur zeer effen en de weerspiegeling uitbundig. Door het polijsten van natuursteen wordt de kleur van de steen ook omhoog gehaald. Is een blad eenmaal gepolijst, dan is hij ook minder gevoelig voor het opnemen van olie of vet. Voor een eettafel is dat natuurlijk een dikke pré.
Leathered tafelblad
Ook deze bewerking van het blad doet het goed met graniet. Het blad krijgt ietwat reliëf zonder aan gladheid in te boeten. De wat zachtere delen gaan via borsteling uit de steen zodat het reliëf de steen patroon volgt.
Natuursteen eettafel: een eyecatcher van travertin
Liefhebber van beige en crème? Heb je dan al eens gedacht aan een natuursteen eettafel van travertin? Onder andere bekend van Tivoli in Italië. Of de Sacré Coeur in Parijs; die is helemaal uit travertin opgebouwd. Deze kalksteensoort wordt gewonnen bij heetwaterbronnen. Ideaal om als eettafel te plaatsen in zowel moderne als vintage interieurs.