Een escaperoom is een uitje waarin je met een groepje een mysterie moet oplossen in een uur tijd. Bij de eerste escape rooms was het letterlijk de bedoeling om jezelf met je groep uit een kamer te bevrijden. Dat was al een heel avontuur. Tegenwoordig hebben de meeste rooms allerlei varianten bedacht waarbij je in een levensecht verhaal terechtkomt en een moord of een mysterie mag oplossen. Ineens ben je de hoofdrolspeler in een film en mag je al je creativiteit inzetten om het verhaal tot een goed einde te brengen. Dat klinkt spannend en leuk en dat is het ook. Veel kinderen willen graag een keer meedoen met dit gave uitje. Toch is een evenement als dit niet voor alle kinderen geschikt. Daarom geven je we je in dit artikel tips om ervoor te zorgen dat een uitje naar een room ook voor kinderen een feest is.

Check voor welke leeftijd de escaperoom geschikt is

Een escaperoom is in principe gericht op volwassenen. De verhalen en de thema’s kunnen beste spannend zijn en daarmee minder geschikt voor kinderen. Vanaf een jaar of 15 kan je kind zelfstandig naar een room en daar een hoop plezier beleven. Van 12 tot 15 jaar is het advies om de room te bezoeken onder begeleiding van een volwassenen. Voor jongere kinderen is een escape uitje alleen geschikt als het thema is aangepast aan de leeftijd van jongere kinderen. Hou daar ook rekening mee.

Bepaal de maximale groepsgrootte voor een escape room

In een escaperoom kun je meestal terecht vanaf 2 of 3 spelers. De maximale groepsgrootte ligt rond de 8 deelnemers. Het leukste is om met de hele groep in dezelfde room het spel te spelen. Dan heeft iedereen dezelfde beleving. Met een grotere groep kun je de groep splitsen en verschillende rooms kiezen. Dan kunnen de groepen na afloop ervaringen uitwisselen. Dat kan tijdens een lekker drankje met een bittergarnituur of een etentje achteraf. Zo breng je de groep dan weer samen.

Kies het juiste thema voor de groep uit

Zeker voor een groep met kinderen is het thema van de escaperoom van belang. Er zijn allerlei thema’s die je kunt kiezen en het ene thema is veel spannender dan de andere. Voor jongere kinderen zijn er rooms die het thema kunnen aanpassen aan jongere kinderen. Zo kun je thema’s kiezen zoals Harry Potter die beter passen bij jongere kinderen. Als je twijfelt neem dan contact op met de locatie en vraag welke ruimte het meest geschikt is voor de groep.

Hou rekening met de belevingswereld van de deelnemers aan de escaperoom

Als je een escaperoom gaat boeken voor je kind en zijn/haar vriendjes hou dan rekening met de belevingswereld van alle kinderen in de groep. Sommige kinderen kunnen op jonge leeftijd al goed tegen spannende films en verhalen, terwijl andere kinderen daar nog behoorlijk van onder de indruk kunnen zijn. Als één van de kinderen in paniek raak tijdens het uitje is dat voor niemand in de groep leuk.