Als begeleider ben je dagelijks bezig met het begeleiden van mensen en dit kan op verschillende manieren. Een advocaat begeleidt mensen bijvoorbeeld met een juridische procedure, maar een GGZ begeleider doet dit op een andere manier. Dit wordt ook wel een zorgbegeleider genoemd en als begeleider GGZ werk je met mensen die hulp nodig hebben op het gebied van wonen. Daarnaast begeleid je de mensen ook met de dagbesteding of met vrije tijd. Ook zijn de begeleiders GGZ actief bij de opvang van dak- en thuislozen of bij de psychiatrie.
Je begeleidt mensen in principe bij het zelfstandig of semi-zelfstandig wonen. Een GGZ begeleider is op deze manier altijd druk bezig met het begeleiden van mensen die niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Hierbij observeer, verzorg en begeleid je cliënten die in de woonvorm wonen. Als begeleider is het van groot belang dat je weet hoe je de cliënt thuis kunt laten voelen binnen een woonvorm. Wil jij meer over dit beroep weten en welke vaardigheden je nodig hebt? In dit artikel vertellen we er van alles over, zodat je er meer over te weten komt.
Vaardigheden van een GGZ begeleider
Een GGZ begeleider heeft verschillende vaardigheden en deze zijn van groot belang bij het begeleiden van cliënten. Zo heeft de begeleider sowieso ervaring met werken met cliënten met een psychiatrisch ziektebeeld. Ook moet je als begeleider altijd stabiliteit en rust uitstralen, zodat de cliënt makkelijker vertrouwen kan krijgen. Hierbij is communicatie van groot belang en is dit ook een sociale vaardigheid die de begeleider moet hebben. De GGZ begeleider moet ook goed kunnen samenwerken met de cliënt en de familie van de cliënt. Daarnaast moet de begeleider ook in groepsverband goed kunnen overleggen met de cliënten die er zitten.
Hoe werkt het?
Wil jij weten hoe het allemaal werkt of wil jij een GGZ begeleider inschakelen? Dan is het handig om te weten hoe het hele traject nu precies in elkaar zit. Bij het inschakelen van een begeleider komt deze vaak bij jouw woning. De begeleider schrijft met de cliënt het begeleidingsplan en zorgt dat de doelen worden vastgesteld. Hierbij is de begeleider altijd het eerste aanspreekpunt en functioneert hij of zij als een spin in het web. De begeleider communiceert ook met andere instanties over de cliënt en ondersteunt bij het onderhouden van sociale contacten. Als GGZ begeleider verstrek je geen medicatie en hoef je ook nooit medische handelingen te verrichten. Je ondersteunt wel bij het uitzetten van medicatie en je begeleidt de cliënt met het contact met een huisarts.
Kijk op het internet
Wil jij een GGZ begeleider inschakelen, maar zoek je nog meer informatie? Kijk dan op het internet en zoek naar een instantie die jou hiermee verder kan helpen. Zoek vooral naar een instantie in de omgeving, zodat de hulpverlening ook snel is. De kosten zijn vaak gedekt, maar dit is niet altijd het geval. Kijk daarom goed op de website van de aanbieder of neem eventueel contact op met de aanbieder. Je kunt op deze manier er meer informatie over krijgen.