Als je gaat zoeken naar nieuwe heftrucks dan zie je al snel dat het een hele investering kan zijn. Afhankelijk van wat je nodig hebt hebben veel bedrijven niet genoeg aan één model. Meerdere aanschaffen kan daarom een flinke kostenpost zijn. Toch wordt er vaak nog voor een nieuw model gekozen en vergeten we te kijken naar een gebruikte heftruck. Toch heeft het vele voordelen om voor een gebruikte variant te gaan. Hieronder lees je hoe je het beste de afweging tussen die twee kan maken. 

Wat zijn de voordelen van gebruikte heftrucks? 

Het kan lastig zijn om een goede nieuwe heftruck aan te schaffen. Zo moet je rekening houden met het laadvermogen, hefvermogen, type brandstof maar ook type banden. Je zal al snel denken dat het aanschaffen van een nieuw model makkelijker is en ergens is dat ook zo, maar met een klein beetje geduld kan je tegen een gereduceerde prijs ook een gebruikt model aanschaffen. 

Let daarbij wel op voor wat voor werkzaamheden die je wilt doen, de intensiviteit van het gebruik, wat het benodigde hefvermogen is, of je kiest voor een lpg, diesel of een elektrisch model en wat de urenstand mag zijn. Heb je namelijk de heftruck niet zoveel nodig en is het voor af en toe? Dan kan je jezelf heel veel geld besparen met een gebruikt model namelijk als je rekening houdt met je wensen. 

Een nadeel is dat je niet gelijk de nieuwste technieken in je machine hebt, maar daarin kan je kiezen uit verschillende modellen. Heb je helemaal niets nodig? Ga dan voor een ouder model om zo verder de kosten te besparen bijvoorbeeld. 

Wat zijn de voordelen van een nieuwe machine? 

Het grootste voordeel van nieuwe heftrucks is dat je gelijk gebruik kan maken van de nieuwste technieken en er geen verborgen geschiedenis is. De steller staat bij een nieuw model echt op nul en je hoeft geen rekening te houden met veroudering van de systemen, al gedraaide uren en eventueel eerdere gebruiken. Ook geeft de fabrikant nog meerdere jaren garantie waardoor je geen onnodige onderhoudskosten hoeft mee te nemen in je begroting. Je kan er ook voor kiezen om hem later nog een keer te verkopen en zo de investering deels terug te verdienen. Maar als je slechts een paar keer per week gebruik van een heftruck maakt, dan kan het je ook weer kosten besparen om voor een tweedehands model te gaan. 

Je kan kijken bij zowel nieuwe als tweedehands heftrucks als je op zoek bent naar een vervanging van de heftruck die je al hebt of als je er eentje wilt aanschaffen. Beide typen hebben hun voor- en nadelen, maar het staat vast dat je bij een tweedehands model je investering beperkt is en bij een nieuw model je de meer mogelijkheden hebt om je investering weer terug te verdienen. Hou in elk geval rekening met wat je nodig hebt bij een heftruck om niet een miskoop te doen met bijvoorbeeld te weinig laadvermogen of een te lage hefarm.